Specificaties voor bedrukte (kaart)spellen en puzzels

Om goed drukwerk te kunnen maken hebben we goede bestanden nodig.

Voor onze speelkaarten, legpuzzels, memospellen en andere spellen willen we graag pdf bestanden krijgen waarbij rekening gehouden is met de volgende specificaties:

Opmaak voor full-colour drukwerk bij voorkeur aanleveren in CMYK. Een computer beeldscherm werkt met 3 kleuren licht: RGB. Drukwerk wordt gedrukt met 4 kleuren inkt: cyaan/magenta/yellow/black. Als u een opmaak in RGB aanlevert moet dit worden omgebouwd naar CMYK waarbij kleurwijzigingen kunnen optreden. Om onaangename verrassingen te voorkomen is het beter de kleuren zelf om te bouwen naar vier-kleurendruk/full-colour/CMYK.

Hoge resolutie. Alle foto's e.d. bij voorkeur aanleveren op een resolutie van minimaal 300 pdi. Dus een afbeelding van 105 mm (ca 4 inch) breed en 148 mm (ca 6 inch) hoog, is minimaal 1200 pixels breed en 1600 pixels hoog. Als de resolutie te laag is ontstaat een 'schaakbord'patroon in de foto's en lijnen worden schokkerig, 'trappetje'.

De resolutie (pixels per cm) is van invloed op de detailering.

Een hogere resolutie geeft meer detaillering.

Compressie en kwaliteit.

Sommige bestandsformaten (EPS, TIF) zijn ongecomprimeerd. Die kwaliteit is altijd optimaal. Sommige bestandsformaten (bijvoorbeeld GIF) kennen slechts een beperkt aanta kleuren. Bij andere types (bijv. JPG) wordt de bestandgrootte iedere keer als het bestand wordt bewaard, verkleind/gecomprimeerd door details uit het bestand te verwijderen. Het bestand wordt kleiner (soms wel 10 keer zo klein als een vergelijkbaar EPS bestand) maar ook slechter. Daarom is het goed bij JPG bestanden op de hoogst mogelijke kwaliteit te bewaren.

Het type bestand is van invloed op de kwaliteit van de bedrukking.

Fonts in 'outline'. Er bestaan duizenden lettertypes en er worden elke dag nieuwe lettertyes bedacht. Om te voorkomen dat er problemen met een gebruikt lettertype ontstaan is het het beste om de letter-fonts om te zetten naar outline.

Opmaakspecificaties

Als u de drukwerk bestanden voor bedrukte speelkaarten, bedrukte legpuzzels, bedrukte memo-spellen of andere spellen zelf opmaakt (of door uw eigen communicatieafdeling of vormgeversbureau laten maken) dan zijn er geen bijkomende kosten. We zenden u graag onze opmaakspecificaties en de benodigde bestanden zoals stansmestekeningen toe.

Voor h et aanmaken van goede bestanden voor drukwerk heeft u wel de juiste programmatuur en kennis nodig. Met bijvoorbeeld een word-document kunnen we niet drukken.

U kunt ons ook losse foto's, teksten, logo's e.d. toesturen. Onze ervaren professionele vormgever maakt dan, itgaande van uw aanwijzingen, een voorstel waarop u uw opmerkingen kunt geven. Pas als het ontwerp helemaal naar wens is, gaan we drukken.

In dat geval zijn er wel beperkte opmaakkosten. De door Fortuna speelkaarten gehanteerde tarieven liggen lager dan die van een vormgevingsstudio maar hoe hoog de opmaakkosten zijn is afhankelijk van uw wensen. In ieder geval geven we u vooraf de totale kosten door zodat u nooit voor financiele verrassingen komt te staan.

Geïnteresseerd?

Als u meer wilt wetenover de producten van Fortuna Speelkaarten, dan kunt ons telefonisch benaderen (020-345 28 22) of ons een e-mail (info@fortuna-speelkaarten.nl) sturen.
U kunt ons ook via het offerte aanvraag-formulier vragen om contact met u op te nemen.

 

 

Algemeen
-- - Alle producten op een rijtje
--
- Offerte aanvraag formulier

Speelkaarten
-- - Speelkaarten algemeen
-- - Kaartformaten
-- - Kaartsymbolen
-- - Verpakking speelkaarten

Kwartetspellen
-- - Kwartetspellen algemeen
-- - Standaard formaten
-- - Afwijkende formaten
-- - Verpakking kwartetspellen

Speciale kaarten
-- - Speelkaarten, eigen plaatjes
-- - Aktie- & verzamelkaarten
-- - Motivatie- & inspiratiekaarten
-- - Training- & instructiekaarten
--
- Andere kaartspellen
-- - Planning-Poker

Legpuzzels
-- - Legpuzzels algemeen
-- - Puzzels in kleine oplage
-- - Plano puzzels
-- - Puzzels in doos
-- - Maxi- & mini-puzzels
-- - Briefkaartpuzzels

Memo-spellen
-- - Memory-spellen
-- - Bordspellen

Voorraad artikelen
-- - Standaard kaartspellen
-- - Restpartijen

Ontwerp en productie
-- - Vormgeving
-- - Speciale- en bordspellen
-- - Onze studio
-- - Specificaties

Algemeen
---- Fortuna Speelkaarten
---
- Speelkaarten vroeger
-- - Speelkaarten nu
-- - Contact
--
- Offerte aanvraag formulier