Vormgeving van bedrukte speelkaarten

Bedrukking van de speelkaarten en het doosje

De kaartspellen worden gedrukt in offset, raster 70. Normaal gesproken wordt er gedrukt in 4-kleurendruk full-colour (CMYK). Maar bedrukking met inkten in PMS kleuren is natuurlijk ook mogelijk.

Kaartspellen worden soms ook in sets van 2 spellen geproduceerd. Bijvoorbeeld een kaartspel met een rode bedrukking op de rugzijde en een bijbehorend kaartspel met een blauwe bedrukking op de rugzijde. Onder bepaalde voorwaarden (m.b.t. kleurgebruik en ontwerp) is het produceren van sets bestaande uit 2 verschillende spellen zonder extra kosten mogelijk. Vraag informatie per e-mail (info@fortuna-speelkaarten.nl) of bel ons even 020-345 28 22.

De bedrukking van speelkaarten heeft normaalgesproken een witte rand van ca. 4 mm.
Het is echter ook mogelijk om de kaarten aflopend te bedrukken. Dit kan op twee manieren:
- met 'vriendelijke' afloop (bijvoorbeeld een egale tint)
- met 'on-vriendelijke' afloop (bijvoorbeeld een foto)

De 'afloop' van de bedrukking heeft invloed op de productiekosten.

Vriendelijke afloop (twee linker drukvellen) en onvriendelijke afloop (twee rechter drukvellen)

Vriendelijke afloop
Bij 'vriendelijke' afloop kunnen de kaarten op het drukvel strak tegen elkaar aan staan. Dus de rechterkant van een kaart loopt naadloos over in de linkerkant van de naastliggende kaart. En de bovenkant van een kaart loopt naadloos over in de onderkant van een naastliggende kaart.

Dus bedrukking van alle speelzijdes van een spel met een identieke egale achtergrondkleur en en alle rugzijdes van een spel met een identieke egale achtergrondkleur is zonder problemen mogelijk. Maar let op! Als er 1 speelzijde of rugzijde afwijkt, dan lukt het niet meer om de kaarten naadloos tegen elkaar te zetten en wordt de afloop 'on-vriendelijk'.

On-vriendelijke afloop
Bij 'on-vriendelijke' afloop kunnen de kaarten op het drukvel niet strak tegen elkaar aan staan. Dus de rechterkant van een kaart loopt niet naadloos over in de linkerkant van de naastliggende kaart. Of de bovenkant van een kaart loopt niet naadloos over in de onderkant van een naastliggende kaart.

Dit is bijna altijd het geval bij het aflopend drukken van een foto of tekening op de achtergrond. En ook als, bijvoorbeeld bij een kwartet, de speelzijde van de kaarten verschillende actergrondtinten hebben. (Een blauwe serie, een rode serie etc.).

On-vriendelijke afloop is mogelijk maar hiervoor wordt een toeslag berekend. Daarnaast is het goed om te weten dat als kaarten door hun gebruik gaan slijten dit altijd als eerste op de kanten gebeurt. Bij een kaart met een aflopende bedrukking is slijtage dus eerder zichtbaar.

Bedrukking van het vouwdoosje

Het kartonnen vouwdoosje kan geheel naar wens worden bedrukt in dezelfde druk-kleuren als de rugzijde van de speelkaarten. Het luxe hardkartonnen stolpdoosje wordt standaard bedrukt in full colour.

Wilt u een speciale soort bedrukking op de kaarten of het doosje? Bijvoorbeeld een kaart met een kraslaag een 'bewegende' of '3d' afbeelding of een vouwdoosje met een prag of blind-prag druk (eng: embossing). Wij helpen u graag verder.

Geïnteresseerd?

Als u meer wilt weten over de producten van Fortuna Speelkaarten, dan kunt ons telefonisch benaderen (020-345 28 22) of ons een e-mail (info@fortuna-speelkaarten.nl) sturen.
U kunt ons ook via het offerte aanvraag-formulier vragen om contact met u op te nemen.

 

 

Algemeen
-- - Alle producten op een rijtje
--
- Offerte aanvraag formulier

Speelkaarten
-- - Speelkaarten algemeen
-- - Kaartformaten
-- - Kaartsymbolen
-- - Verpakking speelkaarten

Kwartetspellen
-- - Kwartetspellen algemeen
-- - Standaard formaten
-- - Afwijkende formaten
-- - Verpakking kwartetspellen

Speciale kaarten
-- - Speelkaarten, eigen plaatjes
-- - Aktie- & verzamelkaarten
-- - Motivatie- & inspiratiekaarten
-- - Training- & instructiekaarten
--
- Andere kaartspellen
-- - Planning-Poker

Legpuzzels
-- - Legpuzzels algemeen
-- - Puzzels in kleine oplage
-- - Plano puzzels
-- - Puzzels in doos
-- - Maxi- & mini-puzzels
-- - Briefkaartpuzzels

Memo-spellen
-- - Memory-spellen
-- - Bordspellen

Voorraad artikelen
-- - Standaard kaartspellen
-- - Restpartijen

Ontwerp en productie
-- - Vormgeving
-- - Speciale- en bordspellen
-- - Onze studio
-- - Specificaties

Algemeen
---- Fortuna Speelkaarten
---
- Speelkaarten vroeger
-- - Speelkaarten nu
-- - Contact
--
- Offerte aanvraag formulier