Spelregels: Hartenjagen

Hartenjagen is een spel voor meestal vier personen, maar er bestaan ook versies voor meer of minder spelers.

Ook in Amerika wordt hartenjagen al tientallen jaren gespeeld. Daardoor is het naast poker een van de meest gevarieerde kaartspellen ter wereld. In Nederland zijn vooral Amerikaans hartenjagen en Nederlands hartenjagen bekend. Amerikaans hartenjagen, ook wel Black Lady genoemd, is vooral bekend van het hartenjagen computerspel in Windows.

Nederlands Hartenjagen wordt, evenals het kaartspel 'Skat', gespeeld met 32 kaarten (7, 8, 9, 10, B, V, H, A). Als u bedrukte speelkaarten laat maken met uw eigen logo erop dan kunnen we deze spellen met 32 kaarten voor u produceren. We adviseren echter om een compleet spel (met 52 speelkaarten plus een aantal jokers) te kiezen omdat hiermee ook andere spellen gespeeld kunnen worden.

Nederlands hartenjagen maakt gebruik van slechts 32 kaarten. Van elke kleur doen alleen de 7, 8, 9, 10, Boer, Vrouw, Heer en Aas mee.

De bedoeling is om te voorkomen dat men strafpunten krijgt toegespeeld. De strafpunten bij hartenjagen zijn alle harten (elk één strafpunt). Verder is de schoppenvrouw 5 strafpunten en de klaverenboer 2 strafpunten. In totaal zijn er dus 15 strafpunten te verdienen tijdens een ronde.

Nederlands hartenjagen bestaat uit twee delen.

In het eerste deel wordt gespeeld totdat een van de spelers over het vooraf afgesproken puntenmaximum gaat. De voorhand komt uit met een willekeurige kaart, men moet kleurbekennen, maar als men de gevraagde kleur niet meer heeft, mag men elke kaart bijspelen die men wil. Men mag voor de eerste slag dus zelfs uitkomen met een harten, de schoppenvrouw of de klaverenboer. Ook mag men puntenkaarten vasthouden om bijvoorbeeld te verhoeden dat een tegenspeler alle punten haalt.
De speler die alle punten binnenhaalt (maar niet noodzakelijkerwijs alle slagen) mag kiezen of hijzelf 15 strafpunten aftrekt van zijn score, dan wel bij zijn tegenspelers ieder 15 strafpunten optelt bij hun scores.

Op het moment dat één van de spelers het aangegeven puntenmaximum heeft bereikt draait de puntentelling om. Vanaf dan worden alle punten die een speler haalt van zijn totaalscore afgetrokken. Als een speler nu alle 15 punten haalt in één ronde, dan mag hij zelf 15 punten van zijn totaalscore aftrekken (de punten gaan dus niet meer naar zijn tegenspelers). De speler die het eerst een totaalscore van nul heeft, heeft gewonnen.

Geïnteresseerd?

Als u meer wilt weten over de productenvan Fortuna Speelkaarten, dan kunt ons telefonisch benaderen (020-345 28 22) of ons een e-mail (info@fortuna-speelkaarten.nl) sturen.
U kunt ons ook via het offerte aanvraag-formulier vragen om contact met u op te nemen.


 

Algemeen
-- - Alle producten op een rijtje
--
- Offerte aanvraag formulier

Speelkaarten
-- - Speelkaarten algemeen
-- - Kaartformaten
-- - Kaartsymbolen
-- - Verpakking speelkaarten

Kwartetspellen
-- - Kwartetspellen algemeen
-- - Standaard formaten
-- - Afwijkende formaten
-- - Verpakking kwartetspellen

Speciale kaarten
-- - Speelkaarten, eigen plaatjes
-- - Aktie- & verzamelkaarten
-- - Motivatie- & inspiratiekaarten
-- - Training- & instructiekaarten
--
- Andere kaartspellen
-- - Planning-Poker

Legpuzzels
-- - Legpuzzels algemeen
-- - Puzzels in kleine oplage
-- - Plano puzzels
-- - Puzzels in doos
-- - Maxi- & mini-puzzels
-- - Briefkaartpuzzels

Memo-spellen
-- - Memory-spellen
-- - Bordspellen

Voorraad artikelen
-- - Standaard kaartspellen
-- - Restpartijen

Ontwerp en productie
-- - Vormgeving
-- - Speciale- en bordspellen
-- - Onze studio
-- - Specificaties

Algemeen
---- Fortuna Speelkaarten
---
- Speelkaarten vroeger
-- - Speelkaarten nu
-- - Contact
--
- Offerte aanvraag formulier