Fortuna, de geluksgodin

In de meeste (kaart)spellen speelt het geluk een belangrijke rol. Vandaar dat Fortuna Speelkaarten de naam draag van de Romeinse godin van geluk, voorspoed en fortuin, Fortuna. Zij was een dienares van de oppergod Jupiter en werkte samen met de godin van de overwinning Victoria, de godin van de faam Fama en de godin van de jeugd Juventus.

Standbeeld van de godin Foruna met de hoorn van overvloed in haar hand.

De godin Fortuna.

Toen de Griekse invloedssfeer de Italische landen bereikte, werden ook de eigenschappen van de Griekse godin van kans en lotsbestemming Tyche aan haar gekoppeld. De oorspronkelijke Italiaanse Fortuna was niet zozeer de godin van het geluk maar de draagster van (hoop op) voorspoed en toename. Het is dus niet vreemd dat ze ook werd gezien als vruchtbaarheidsgodin, verbonden met vruchtbaarheid van de grond en vrouwen. Ze werd regelmatig als orakel geraadpleegd voor toekomst voorspellingen.

Fortuna werd van oudsher vereerd in de antieke Italische landen, de landen rond het Romeinse Rome. In Rome zelf werd zij naar verhouding pas laat geïntroduceerd, onder Servius Tullius die buiten de stad, op de rechter oever van de Tiber, een tempel liet oprichten. Ze had diverse andere altaren, de belangrijkste buiten de stad bij Praeneste en Antium.

In Praeneste, waar ze door vrouwen werd aanbeden als Primigenia (de eerstgeborene) had Fortuna een reputatie als orakel. De procedure was dat een kind een keuze deed uit een verzameling houten paneeltjes / kaartjes waarop diverse boodschappen stonden. Deze boodschappen werden dan in verband gebracht met de gestelde vragen.

Fortuna wordt op verschillende manieren afgebeeld. Bijvoorbeeld met een zon op het hoofd of een stralenkrans rond het hoofd, een hoorn van overvloed (voorspoed) in de linkerarm. Maar als godin van het onbestemde geluk ook wel als vrouw met vleugels op de rug, in een voortsnellende houding balancerend op een bol of een rondwentelend rad (de onzekerheid van het geluk).

Soms hanteert ze een roer (een goede richting) of draagt ze een zeil boven het hoofd. Ook wordt ze soms, zoals in het logo van Fortuna speelkaarten, afgebeeld met haar hoofdhaar vooruit waaiend, alsof zij door de wind wordt voortgedreven, de wind in de rug heeft.

Geïnteresseerd?

Als u meer wilt weten over de producten van Fortuna Speelkaarten, dan kunt ons telefonisch benaderen (020-345 28 22) of ons een e-mail (info@fortuna-speelkaarten.nl) sturen.
U kunt ons ook via het offerte aanvraag-formulier vragen om contact met u op te nemen.

 

 

Algemeen
-- - Alle producten op een rijtje
--
- Offerte aanvraag formulier

Speelkaarten
-- - Speelkaarten algemeen
-- - Kaartformaten
-- - Kaartsymbolen
-- - Verpakking speelkaarten

Kwartetspellen
-- - Kwartetspellen algemeen
-- - Standaard formaten
-- - Afwijkende formaten
-- - Verpakking kwartetspellen

Speciale kaarten
-- - Speelkaarten, eigen plaatjes
-- - Aktie- & verzamelkaarten
-- - Motivatie- & inspiratiekaarten
-- - Training- & instructiekaarten
--
- Andere kaartspellen
-- - Planning-Poker

Legpuzzels
-- - Legpuzzels algemeen
-- - Puzzels in kleine oplage
-- - Plano puzzels
-- - Puzzels in doos
-- - Maxi- & mini-puzzels
-- - Briefkaartpuzzels

Memo-spellen
-- - Memory-spellen
-- - Bordspellen

Voorraad artikelen
-- - Standaard kaartspellen
-- - Restpartijen

Ontwerp en productie
-- - Vormgeving
-- - Speciale- en bordspellen
-- - Onze studio
-- - Specificaties

Algemeen
---- Fortuna Speelkaarten
---
- Speelkaarten vroeger
-- - Speelkaarten nu
-- - Contact
--
- Offerte aanvraag formulier